|
Forum Miłośników Szkockiego Teriera Wszystkie psy są dobre, teriery lepsze, ale najlepszy jest terier szkocki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carolinascotties
Moderator
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SZKOCIKOWO
|
Wysłany: Pią 21:14, 09 Lut 2007 Temat postu: KUCHNIA SZKOCIARZY |
|
|
Proponuję aby w tym wątku zamieszczać nasze przepisy na najsmaczniejsze potrawy świata :D
Z czystym sercem mogę polecić Wam moje ulubione sałatki i najłatwiejsze ciasto na świecie :)
NAJŁATWIEJSZE CIASTO - bez jaj, bez potrzeby używania miksera !!!
POTRZEBUJEMY:
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
1 szklanka kaszki mannej - nie błyskawicznej - tylko zwykłej
3 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - może być cała kostka, jak ktoś lubi
około 1 kg jabłek - najlepsze są lekko kwaśne i niezbyt soczyste
Mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy,
foremkę do ciasta smarujemy masłem - do foremki wsypujemy połowę tego, co wymieszałyśmy - na to układamy utarte na tarce ( na tych podłużnych oczkach) jabłka - na to wysypujemy drugą połowę wymieszanej mąki, kaszki i proszku do pieczenia - 3/4 masła kroimy w średniej grubości plasterki i układamy na wierzchu naszego ciasta aby zupełnie zakryć ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach C przez 50 minut
I to cała filozofia!!! SMACZNEGO
Można kombinować i posypywać z wierzchu wiórkami, smarować pod warstwą masła - dżemem, konfiturami itp. :D
Sałatka tuńczykowa
1. puszka tuńczyka w kawałkach (!) w oleju
2. Swieży średni, zielony ogóras
3. kukurydza z puszki( ja zużywam pół puszki)
4. 4 łyżki majonezu
5. pieprz czarny i sól
wszystko wsypujemy do dużej michy i łączymy z majonezem
Sałatka chrupiąca:
1. wędzony kurczak
2. surowy kalafior
3. jogurt naturalny i tyle samo majonezu ( czyli pół na pół )
4. dla tych, którzy lubią- świeży koper
5. można dodać kukurydzę z puszki ( ja wolę wersję bez kukurydzy)
6. pieprz i sól
Mięso z kurczaka(bez skóry) kroimy drobno, kalafior- kroimy na bardzo drobno-ale tylko jego kwiat - łodygi chrupiemy
wszystko mieszamy z jogurtem i majonezem - i konsumujemy
Sałatka sledziowo-grzybkowo -ogórkowa
1. filety śledziowe-muszą być świeżutkie i smaczne
2. grzybki octowe
3. ogórki kiszone
4. łyżka oleju
5. może być troszkę drobno posiekanej pietruszki
6. pieprz- soli nie dodajemy - filety są wystarczająco słone
Śledziki kroimy w drobną kosteczkę, tak jak grzybki i ogórki - im kosteczka drobniejsza tym lepiej - dodajemy oliwę, pieprz i ew. pietruszkę
SMACZNEGO!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Pią 22:26, 09 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
dobry pomysł
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 15:42, 11 Lut 2007 Temat postu: Tiramisu' |
|
|
No to ja podaję sprawdzony przepis na Tiramisu'
1. 2 paczki podłużnych biszkoptów
2. 1/2 kg serka mascarpone
3. 6 łyżek cukru
4. 3 żółtka
5. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
6. ciemne kakao
Zmiksować żółtka z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodawać stopniowo mascarpone i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki.
Rozpuścić 6 łyżeczek kawy w 1/2 l. gorącej wody - ostudzić.
Maczać biszkopty w ostudzonej kawie (odcisnąć w ręku przed ułożeniem na tacy) i ułożyć na tacy pierwszą warstwę - ścisło jeden obok drugiego. Na to rozsmarować pierwszą warstwę kremu z mascarpone. Potem druga warstwa biszkoptów i na wierzch druga (ostatnia) warstwa kremu. Po wierzchu posypać kakao (ja jeszcze lubię posypane trochę wiórkami czekoladowymi). Całość włożyć do lodówki na jakieś dwie godzinki.
Smacznego!! :D
To jest wersja abstynencka! Ale do roztworu z kawy można dodać do smaku alkoholu, np. troszkę koniaczku albo amaretto.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carolinascotties
Moderator
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SZKOCIKOWO
|
Wysłany: Nie 18:14, 11 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tiramisu - aż mi ślinka cieknie jak to czytam...mniam :) wykorzystam ten przepis - 14 lutego są urodziny mojej Babci :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 18:28, 11 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
carolinascotties napisał: | Tiramisu - aż mi ślinka cieknie jak to czytam...mniam :) wykorzystam ten przepis - 14 lutego są urodziny mojej Babci :) |
Naprawdę polecam. Pyszne i proste ciasto. Nigdy nie podejrzewałam, że przy tiramisu jest tak mało pracy! Przepis przywiozła moja koleżanka prosto z pięknej Italii. Ma prawdziwy, domowy smak. Musisz tylko dobrze nasączyć biszkopty kawą i dobrze je odcisnąć żeby potem ciasto "nie pływało". W mascarpone zbiera się czasami sporo płynu, to lepiej go wylać żeby krem nie wyszedł za rzadki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nitencja
MIŁOŚNIK W KILCIE
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 418
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Nie 19:25, 11 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
carolinascotties moja babcia tez ma urodziny 14go lutego :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: Pon 11:46, 12 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
No to i ja udzielę sie troszkę w tym dziale. Proponuję Wam zupę gulaszową
Potrzebne nam bedą:
1,5 kg wołowiny bez kości (pręgi wołowej)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 sredni seler
1 por
4 cebule
2 papryki czerwone
1kg ziemniaków
puszka pomidorów bez skóry
Masło
smalec
2 kostki rosołowe wołowe
gałka muszkatułowa, papryka słodka, ostra, pieprz cayeen, liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek świerzy
mąka pszenna
Na rozgrzanym smalcu ( ok 0,5 kostki) szklimy drobno posiekaną cebulę, do której dodajemy drobno posiekane w kostkę pozostałe warzywa. Kiedy wszystko razem udusimy pod przykryciem, dodajemy drobniutko pokrojone mięso, dolewamy wody, dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Przyprawy powinny nadać aromatu więc dosyć sporo gałki, słodkiej papryki, soli, pieprzu liśc i ziele. Po ok 1,5 godzinie gotowania pod przykryciem, dodajemy pokrojone pomidory, przetarty czosnek(4-6 ząbków) i robimy zasmażkę z masła(0,5 kostki) papryki ostrej i mąki. Zupa powinna być gęsta i pikantna. Gwarantuję super smak i dużą ilość bo odgrzewana jest rewelacyjna.
Polecana na zimne dni :)
Sałatka
ugotowane ziemniaki- 5-6 średnich sztuk
ugotowane jajka 5-6 sztuk
ogórki kwaszone 3-4 sztuki
cebula 2 sztuki
fasola czerwona 1 puszka
pieprz zielony w zalewie 1 słoiczek.
majonez
sól, pieprz, cukier - do smaku
Kroimy wszystko tradycyjnie jak do sałatki, dodajemy ok 1,3 słoiczka pieprzu w całości, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Czerwona fasola, ziemniaki i jajka stanowią podstawę łagodnego podkładu sałatki, cebula i ogórki podkreślają charakter niwecząc poczucie mdłej krajanki a pieprz dodaje finezyjnego aromatu. Całośc bardzo wykwintna w smaku a oszczędne i szybkie przygotowanie sprawia ze smakuje nam dwa razy lepiej :)
Karkówka z jabłkiem i suszonymi śliwkami
1 -1,5 kg karkówki
smalec
10 śliwek suszonych bez pestki
1 jabłko( szara reneta lub inne kwaskowe)
sól, pieprz, majeranek
Kroimy karkówkę w plastry(1,5 cm) jak na kotlety ale nie rozbijamy. Plastry muszą być grubsze by sie nie rozpadły. Solimy, posypujemy pieprzem i dosyć dużą ilością majeranku. Wstawiamy owinięte folią do lodówki na min. 12 godzin. Po upływie ciągnącego sie czasu, który to czyni że nasze mięsko nabiera kruchości i aromatu, rozgrzewamy na patelni smalec i obsmażamy kotlety z obu stron aż się zarumienią. Wkładamy kotlety do garnka, zalewamy wodą (ok 1 szklanką) dodajemy śliwki i dusimy ok godziny na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na 4 części jabłko a po 0,5 godzinie mamy super danie o aromacie kuchni myśliwskiej. Polecane z ....
2 kapusty pekińskie,
3 twarde banany
1 cytryna
cukier
sól
oliwa z oliwek
Kapustę drobna szatkujemy, solimy delikatnie i odstawiamy by skruszałą. Na ok 15 minut przed podaniem, wkrawamy banany, dodajemy cukier i cytrynę ( do smaku tak by potrawa była słodko kwaśna) a na koniec dolewamy oliwy w niedużej ilości. Choć połączenie kapusty pekińskiej z bananem może wydać sie ekstrawaganckie to gorąco polecam do w/w karkówki, ozora w sosie szarym, kurczaka z ananasem i innych mięs o lekko słodkawym zabarwieniu :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carolinascotties
Moderator
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SZKOCIKOWO
|
Wysłany: Pon 14:43, 12 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Nitencjo - szykują się nam imprezy :D masz juz prezent?
Salux - super przepisy - dziś zrobię sałatkę :)
Od zaprzyjaźnionej Wizażanki przepis na PIECZONĄ FASOLKĘ
przepis by Bietkadd
0,5 kg fasoli Jaś
1 cebula średnia
3 pomidory
3 ząbki czosnku
180ml oleju ( daję kujawski)
pęczek natki pietruszki , sól, pieprz
Ugotować fasolkę na miękko , dobrze odlać wodę . Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidory w cienkie plastry, czosnek wzdłuż na cienkie płatki, pietruszke posiekać. W garneczku rozgrzac olej ,wrzucić wszystko pokrojone , zamieszać , posolic , popieprzyć i zagotować. Naczynie do zapiekania z pokrywką wysmarować masłem , włożyć fasolkę, zalać sosem i zapiec w temp.~ 200 st. okolo 30 minut.
Smacznego
Wystarcza na porcję obiadową dla 3-4 osób :D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DODA ELEKTRODA
SZKOTO-GOŚĆ
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 18:46, 12 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Ale wszyscy wstawiacie przepyszne przepisy niedługo i ja cos dodam :)
_________________________
Pozdrawiam Konrad i Doda :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 11:54, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
mam zamiar zrobić dzisiaj tiramisu, tylko wątpie czy znajde taki serek... może być jakiś inny? np. do serników czy danio?
PS. to ma być zwarte czy lejące?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 12:45, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
westie2 napisał: | mam zamiar zrobić dzisiaj tiramisu, tylko wątpie czy znajde taki serek... może być jakiś inny? np. do serników czy danio?
PS. to ma być zwarte czy lejące? |
W żadnym wypadku inny serek!! Tylko mascarpone bo on ma specyficzny smak. Napewno go dostaniesz w każdym większym sklepie. Ma to być konsystencja kremu - zwarta (taki - ja wiem - gęsty budyń). Jak odlejesz zbędną wodę z serka, która przeważnie się w nim zbiera to konsystencja powinna wyjść idealna.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 12:50, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
carolinascotties napisał: | Nitencjo - szykują się nam imprezy :D masz juz prezent?
Salux - super przepisy - dziś zrobię sałatkę :)
Od zaprzyjaźnionej Wizażanki przepis na PIECZONĄ FASOLKĘ
przepis by Bietkadd
0,5 kg fasoli Jaś
1 cebula średnia
3 pomidory
3 ząbki czosnku
180ml oleju ( daję kujawski)
pęczek natki pietruszki , sól, pieprz
Ugotować fasolkę na miękko , dobrze odlać wodę . Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidory w cienkie plastry, czosnek wzdłuż na cienkie płatki, pietruszke posiekać. W garneczku rozgrzac olej ,wrzucić wszystko pokrojone , zamieszać , posolic , popieprzyć i zagotować. Naczynie do zapiekania z pokrywką wysmarować masłem , włożyć fasolkę, zalać sosem i zapiec w temp.~ 200 st. okolo 30 minut.
Smacznego
Wystarcza na porcję obiadową dla 3-4 osób :D |
Polecam, własnie skończyłam robić!!! Pychota!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 17:12, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
dziewczyny ja poszłam na łatwizne i kupiłam Tiramisu w proszku z Gelwe :P Był tylko jeden serek i to z data przydatności do jutra, więc nie chciałam ryzykować i kupiłam w proszku. Mykam robić!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Śro 17:36, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jakim sosem??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: Czw 17:49, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Ponieważ Tłusty Czwartek dzisiaj mamy i na słodko się delektujemy smakami to dodam przepis na przepyszne rosyjskie babeczki. Tak naprawdę to nie wiem czy są one z pochodzenia rosyjskie ale przepis pochodzi od rosjanek z którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej.
Babeczki są przepyszne a miłośnicy karpatki odnajdą w nich podobny ale całkiem nowy smak ....
Potrzebujemy:
Do ciasta
1 szklanka wody
150dkg margaryny
1 szklanka i dwie łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 jajka
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, kiedy będzie sie gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Kiedy masa wystygnie dodajemy pojedyńczo jajka i po każdym dokładnie mieszamy. Wykładamy małą łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż nabiorą rumieńców :)
Babeczki powinny być dość małe, bo będziemy je napełniać kremem.
Krem
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 dkg masła
Do garnka wlewamy mleko (troszke zostawiamy w szklance do rozrobienia mąk) i dodajemy cukier i mieszamy aż do zagotowania i dodajemy wymieszane z resztą mleka mąki. mieszamy intensywnie i odstawiamy do ostygnięcia. Jak nasz gęsty płyn jest już zimny to miksujemy masło i dodajemy go stopniowo. I krem gotowy:)
I tak jak wyżej pisałam, przekrawamy babeczki i nakładamy w nie sporo kremu . Wstawiamy do lodówki i po godzinie już jemy.....
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 22:09, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="salux"] którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej.[quote]
Ola , a gdzie mieszkałas w tej bazie???
Moja mama też całe swoje dzieciństwo spędziła wśród Rosjan!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Czw 23:33, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
a ja takie danko miałąm wczoraj na obiad
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carolinascotties
Moderator
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SZKOCIKOWO
|
Wysłany: Czw 23:36, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
hmmmm - mniam :) cóż to - prosimy o przepis!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Pią 0:57, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
jutro bo już spadam dobranoc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|