|
Forum Miłośników Szkockiego Teriera Wszystkie psy są dobre, teriery lepsze, ale najlepszy jest terier szkocki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Pią 13:13, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
no już piszę bardzo proste i szybkie danki
podwójna pierś z kurczaka
1/5 kg. brokuły
pół paczki makaronu grube rurki rodzaj zależnie od waszych opodobań
kukurydza
makaron i brokuły gotujemy oddzielnie
do makaronu do wody dodaje Ziarenka smaku lub Warzywko
pierś kroję na średniej wielkości kostkę, smarzę na rozgrzanym oleju , używam kujawski,
ostatnio pokazały się ziarenka smaku ziołowe i te dodaję do mięsa, przyprawy wedle Waszego uznania, co kto lubi, jak już mam zagotowany makaron i brokuły wszystko razem z miesem na pare minut do Voka i to wszystko, kurczaczek ma być kruchy,smarzę krótko na mocnym ogniu wtedy szybko się zamknie i zostaje soczysty w środku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 13:20, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
a dla odchudzających się zamiast makaronu ryż i gotowana pierś
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 13:44, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich, trochę mnie tu nie było a już nie nadążam ... Ja też lubię makaron z brokułami. Mój przepis jest równie prosty a danie niesamowite w smaku:
Makaron penne (wg mnie najsmaczniejsza jest Lubella) ugotowany tak "al dente"
Czosnek (ilość dowolna, jak kto lubi, ja lubię dużo)
Orzeszki pistacjowe ( jedna standardowa torebeczka, ewentualnie półtorej)
Brokuły
W zasadzie ilość tych składników zależy od nas samych, trzeba sobie samemu to wypracować. Ja lubię dużo orzeszków i dużo czosnku.
Gotujemy makaron (pilnujemy aby się nie rozgotował), w oddzielnym garnku gotujemy brokuły w osolonej i osłodzonej wodzie (wszystko do smaku). W międzyczasie "uwalniamy" orzeszki z łupinek, potem wysypujemy je wszystkie na ścierkę, zakręcamy i młoteczkiem tłuczemy na miazgę. Czosnek siekamy bardzo drobiutko i podsmażamy na oleju, pilnując aby się nie zrumienił. Potem do ugotowanego makaronu wlewamy czosnek z olejem (mieszamy), wsypujemy orzeszki (mieszamy - makaron tak fajnie oblepi się orzeszkami). Dodajemy ugotowane brokuły (mieszamy) i wszystko razem delikatnie podsmażamy żeby danie było ciepłe. No i smacznego!! Ja jeszcze trochę posolę, popieprzę i dosypię czosnku w granulkach (żeby było więcej i smaczniej!!)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: Pią 15:23, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="Terra Alite"][quote="salux"] którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej. Cytat: |
Ola , a gdzie mieszkałas w tej bazie???
Moja mama też całe swoje dzieciństwo spędziła wśród Rosjan! |
Asiu, ja mieszkałam w Wędrzynie...na poj. lubuskim, koło schronów z bronią atomową...teraz tyję ....chyba od tego promieniowania ale dzieciństwo miałam fajne na poligonie wojsk zmechanizowanych, w lesi nad pięknym jeziorkiem...z dala od cywilizacji...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 16:55, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Moja mama mieszkała w radzieckich koszarach we Wrześni...też miło wspomina tamte czasy!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Pią 16:59, 16 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
proszę o dobry przepis na golonkę, złapała mnie chcica na nią i nic na to nie poradze , foty póżniej...
[link widoczny dla zalogowanych]
Emilka też nabrała ochoty
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 16:12, 18 Lut 2007 Temat postu: serniczek |
|
|
A my z Bonitką korzystając z okazji upiekłyśmy dzisiaj sernik o barwnej nazwia -cielaczek- .Nie wspomnę juz o tym że Bonita jada posiłki razem z nami a oprócz tego dokarmiana jest przez naszą babunię (bo jak babcia twierdzi dziewucha w ciązy powinna jesc za dwóch -babciu ale to szkocica:-)-to niestety a moze i stety wymiękłam i upiekłam serniczek ...był baaarddzzzo dobry -aż wstyd sie przyznać ale 3/4blachy zniknęło w przeciągu 10minut(Pawełek ,Paulinka ,babunia ,ja no i oczywiscie Bonia)której najwyrazniej najbardziej zasmakowała polewa .A teraz jestesmy po spacerku -wszyscy śpia a ja podam Wam przepis :hurra -CIELACZEK- 2szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oliwy 2jajka 1szklanka mleka 2łyzki kakao 2 łyzeczki proszku do pieczenia}-wymieszac i na blache ser:0,75 ,3jajka(białka ubic osobnoi dodac na koncu do sera) 0,5 kostki margaryny 2łyzki kartoflanki 3/4 szklanki cukru 1cukier waniliowy }-wymieszac i na ciasto kłasc łyzką w formie kleksów Piec w 180 stopniach temp.,około 60 minut.Na koniec polac polewą czekoladową. -ŻYCZYMY WSZYSTKIM SZKOCIARZOM I ICH WŁASCIECIELOM -SMACZNEGO-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nitencja
MIŁOŚNIK W KILCIE
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 418
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Sob 15:17, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Przez to ze u nas zimno zdecydowalismy sie zrobic kartoflaka :) mmmmm juz nie moge sie doczekac az ise upiecze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kłodzko
|
Wysłany: Sob 17:08, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
dawaj receptę...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 17:58, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Ja wam podam na chili con carne...super na zimne dni!
ok kg mielonej chudej wołowiny
2 łyzki oleju
chili w proszku
2 szklanki posiekanej drobno cebuli
2 posiekane zabki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonych lub roztartych gożdzików
1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojonych
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego - moze być ten jednodniowy w butelce ale lepszy jest z drobinkami własnej roboty
1/2 szklanki tequilli
W rondlu lub na duzej patelni podsmazać na oleju wołowine, zrumienić i dodać cebule, dusić aż cebula zmieknie - jakieś 7 min.
Dodać chili, kminek, sól i goździki, wymieszać i dusić jeszcze ze 2 minutki.
Wymieszać pomidory,sok pomarańczowy i przecier pomidorowy dodać do mięsa i dusić pod przykryciem ok godziny.Odkryć i gotować jeszcze chwilkę,az sos zgęstnieje.
Podawać z odrobiną gęstej śmietany oraz z chipsami nachos!!! Pycha!
Na desre proponuje mój ulubiony sernik...
Na spód:
12 krakersów Lajkonika
1 szklanka orzeszków makadamia lub orzechów włoskich
7 łyzek stopionego masła
2 łyżki cukru
Sernik:
350 g twarozku smietankowego
250 g ananasów z puszki drobno pokrojonych
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub ananasowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyzeczki mąki kartoflanej
Spód:
Krakersy, orzechy i cukier połamać w mikserze na gruby pył.Dodać roztopione masło.Masa z krakersów wyłozyć spód i brzegi formy o srednicy ca 20 cm
Włozyć forme do lodówki i poczekać do stwardnięcia.
Twarozek wymieszać z jajkiem,jogurtem, cukrem, mączką i wanilią. Na spód z krakersów wyłozyć drobno pokrojonego ananasa.Zalać to masą serową i włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 ' C na około 20 - 30 min.Otudzić w wyłączonym piekarniku, lekko uchylajac drzwiczki.Wystudzony włozyć na conajmniej 2 godz do lodówki (najlepiej na noc).Podawać schłodzony!!!
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sob 18:57, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
z checią bym to zjadła, ale teraz to nie dla mnie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sob 15:29, 03 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
daje przepis na sycacy koktajl :)
Potrzebujemy:
-jogurt naturalny w małym kubeczku
- banan
-cynamon
Przygotowanie jest bardzo łatwe i krótkie. Banana kroimy, dolewamy jogurt i miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu. Zamiast jogurtu naturalnego możemy dodać jakiś inny mleczny produkt.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|